Meny
Lukk
Webshop Materiellbank
Inspirasjon1
Døren er det viktigste grepet vi gjorde i restaureringen av sommerfjøset

Foto: Tom Gustavsen

Kalsa Gårdsbakeri ved Aursunden i Røros, er en historie om iherdig arbeid for videreføring av norsk kultur- og matarv. Med ren handmakt produserer Tove Iren Gløtheim Ryttervoll tradisjonelle bakevarer; pjalt og lemse, til salgs i lokale matbutikker. For å utvide tilbudet på gården, som alt inneholder en sommerkafe, har også det gamle sommerfjøset blitt restaurert. Ei skreddersydd skyvedør fra Røros Dør og Vindu er det mest verdifulle i hele prosjektet, og det folk legger mest merke til når vi åpner opp for ny bruk, sier Tove.

Inspirasjon2

- Det viktigste vi gjorde for å få lys inn var å sette inn denne skyvedøra. Jeg fikk umiddelbart ideen da prosessen om å restaurere fjøset ble satt i gang, men visste ikke om det var mulig. Da skyvedøra skulle monteres var vi veldig spente på om den kom til å passe i rammen som vi hadde snekra. Godt håndverk og kvalitet veier bokstavelig talt tungt, og fire menn måtte til for å få den på plass. Gleden var stor da den gikk nøyaktig inn.

Fargen på skyvedøra ble valgt for å gli mest mulig inn i omgivelsene og stå til de gamle tømmerveggene.

Inspirasjon3
Inspirasjon5

Røros Dør og Vindu leverer både standardiserte og spesialtilpassa skyvedører. Les mer om produktet som bringer deg tettere på utemiljøet.

Tenk at døra passa på millimeteren i det gamle fjøset fra 1862.
— 
Tove, Kalsa Gårdsbakeri

Det at Røros Dør og Vindu kan levere en dør som er spesialtilpasset på millimeteren til det gamle sommerfjøset vårt fra 1862 er helt utrolig. Vi er veldig takknemlige for at det lokalt finnes aktører med kompetanse og gode samarbeidsevner som tar på seg den type oppdrag. Det øvrige restaureringsarbeidet for å sette fjøset tilbake til det opprinnelige er utført gjennom Rørosmuseets uthusprosjekt og stor mengde egentid.

Inspirasjon4

Det var kanskje bare Tove som så mulighetene i fjøset som i over et halvt århundre etter tradisjonell bruk kun har fungert som lagerplass. Nå kan hun ønske velkommen til både åpne arrangement og forhåndsbestilte lag som får en opplevelse av å gå tilbake i tid. Båsene fra da bygget fungerte som fjøs er ivaretatt og her er det hverken strøm eller innlagt vann. Sammen med sjarmen fra noen enkle led- og kubbelys, flotte oljelamper og ny skiferpeis, sørger skyvedøra for lysinnslipp og åpner for at selskap kan få en god matopplevelse. Menyen kan selvsagt skreddersys etter ønske – på lik linje som det er gjort med den spesielle døra.