Meny
Lukk
Webshop Materiellbank
Hjemme hos Mona 37

Skal du bytte vinduer i din bolig?

Bytte vinduer

Isolering
En viktig faktor er at de nye vinduene skal gi bedre isolasjon. Gamle vinduer kan gi stort varmetap, og ved å bytte til nye, kan varmetapet minke betraktelig. Her er det viktig å ta stilling til om du skal ha 2- eller 3-lags glass. Å oppgradere til 3-lags glass er en liten investering som fort lønner seg, særlig med dagens høye strømpriser.

Type vindu
Vinduer kommer i ulike utførelser, og du må ta stilling til hvilken funksjon vinduet skal ha. Trenger du å åpne vinduet for lufting, eller ønsker du store flater som slipper inn mye lys og gir nærhet til omgivelsene rundt?

Støy
Bor du i by eller i omgivelser med mye støy, anbefaler vi at du velger støydempende glass. De vil redusere uønsket lyd. Vær oppmerksom på om hele vinduet med både ramme og karm reduserer støy, eller om det er bare glasset.

Sol
Har du store vindusflater i solveggen, bør du vurdere solskjerming i glassene dine. Da slipper du en overopphetet bolig med ubehagelig innetemperatur. Soldempede glass sørger for en mer behagelig innetemperatur, uten å hindre sikten.

Vedlikehold
Vinduer trenger jevnlig vedlikehold for å vare lenger. Ønsker du å lette jobben, kan du velge selvrensende glass. Det har et hardt belegg utvendig som bruker fuktigheten fra luft og UV-stråler, til å bryte ned smuss, noe som gjør at det holder seg rent lengre. Det egner seg spesielt godt til store vinduer, og vinduer det er vanskelig å komme til. Men vært obs på at de trenger å spyles innimellom om det ikke kommer tilstrekkelig med regn på ruten. Aluminiumskledning vil også gi deg lengre vedlikeholdsintervaller, da aluminiumen beskytter treverket bak.

Store vindusflater
Sikkerhetsglass reduserer personskade om de går i stykker, og gir bedre sikkerhet for barn, og mot innbrudd. De fås både som herdet og laminert. Herdet glass granuleres om det knuses for å redusere skade, mens laminert glass holdes sammen av en spesiell plastfolie som gjør det vanskeligere å ta seg gjennom glasset. Sikkerhetsglass anbefales i dører, balkongdører og vinduet med brystning lavere enn 80 cm.

Dugg
Kondens på vinduet er egentlig et luksusproblem som sier deg at glasset har god isoleringsevne, men er ikke spesielt kjærkomment med tanke på fukt i treverket. Skal du unngå dette er det viktig å ta stilling til om du skal ha 2- eller 3-lags glass. Vi anbefaler sterkt 3-lagsglass, da det vil bidra til å redusere dugg grunnet bedre isoleringsevne. Du kan også velge glass med anti-dugg for å redusere faren for dugg. Glasset er da behandlet med en teknologi som gjør at duggen danner dråper som renner av.

Riktig valg av vindu er en viktig faktor for trivsel i din bolig, og det er verdt å investere tid i planleggingen for å kartlegge behov og gjøre valg du blir mest fornøyd med over lang tid.

Snakk med oss om du er i tvil, så hjelper vi deg på veien.

Hjemme hos Mona 27