"

Vinduets opprinnelige funksjon var å slippe inn dagslyset og gi mulighet for utsyn, samtidig som det ga beskyttelse mot vær og vind.

De siste års tekniske utvikling av glass tilfører et bygg estetiske verdier og har gitt enda flere egenskaper i form av funksjonsglass. Disse egenskapene tilbyr både komfort og sikkerhet, best mulig inneklima, lavest mulig energiforbruk og miljøpåvirking. 

Røros Dører og Vinduer bruker energiglass som standard i alle produkter. Energiglassene består av enten 2 eller 3-lags glass med isolasjonsgass og energibelegg. Disse glassene isolerer mye bedre enn glassene i gamle vinduer og gir en solid gevinst i energiforbruket.

Røros Dører og Vinduer kan tilby kombinasjoner av ulike funksjonsglass i en og samme ruteenhet. Glassvalget bør gjøres på bakgrunn av boligens omgivelser og hvor i boligen vinduet er plassert:

Lyd-/Støydempende glass
- Brukes i vinduer og dører for å beskytte mot støy eller minske lydgjennomtrengning fra f.eks trafikkerte gater og veier med tungtrafikk. Et støydempende glass kan konstrueres ved å bruke tykkere glass, ulike tykkelser på glasslagene og større avstand mellom glasslagene. Støyreduserende glass kan kombineres med de fleste typer funksjonsglass.
Fordel: Skjermer mot utvendig støy
Anbefales: På boliger som ligger i støyutsatte områder

 

Sikkerhetsglass
- Sikkerhetsglass reduserer mulighetene for personskader og kan forhindre innbrudd. Vi har to typer sikkerhetsglass: herdet og laminert. Herdet glass knuses ikke, men det granuleres i små glassbiter for å redusere sjansen for personskader. Et laminert glass består av glass som limes sammen med en spesiell plastfolie. Når laminerte glass knuses holdes glasset  samlet av plastfolien og dette fører til at det er vanskeligere å ta seg gjennom dette glasset. Vi anbefaler sikkerhetsglass i dører og sidefelt for å unngå personskader. Sikkerhetsglass kan ha en mørkere/annen fargetone i glasset enn vanlig glass.
Fordel: Forhindre personskader og innbruddshemmende
Anbefales: I dører, balkongdører og vinduer med risiko for innbrudd eller personskade


Selvrensende glass
- Selvrensende glass har et hardt belegg utvendig som bruker fuktigheten fra luft og UV-stråler til å bryte ned smuss og som holder seg rent lenger enn et vanlig glass. Egner seg spesielt godt til store vinduer, vinduer det er «vanskelig» å komme frem til for å vaske eller i områder med mye forurensing. Smusset renner av når det regner på glasset eller du spyler med hageslangen. Selvrensende glass må behandles forsiktig for å unngå riper eller skader i det utvendige belegget. Fordel: Enklere vindusvask og holder seg rent lengre
Anbefales: På utsatte og lite tilgjengelige vinduer

 

Sol – og varmeregulerende glass
- Glass som demper varmen og/eller sollyset. Gjør boligen din svalere på varme dager og anbefales
i fasader mot sør og vest. Sett innenfra og ut er glasset fargenøytralt, men fra utsiden kan glasset være noe mørkere. Sol - og varmeregulerende glass kan ha en mørkere/annen fargetone i glasset enn vanlig glass.
Fordel: Gir svalere miljø på varme dager
Anbefales: I sør- og vestvendte rom.

 

Antidugg-glass
- Godt isolerte glass bli ekstra kalde på utsiden ettersom varmen ikke trenger ut. Glasset får da en lavere temperatur enn luften ute og dette fører til kondens. Dette er et tegn på at vinduene er godt isolerte, men det kan likevel føles sjenerende og hindre utsikt. Antidugg-glass er glass som har et belegg på utsiden som minsker overflatespenningen til dråpene slik at duggen ikke setter seg så lett på glasset 
Fordel: Slipper utvendig dugg på vinduer
Anbefales: På 3-lags glass for å begrense forekomst av utvendig dugg

 

Dekorglass/Glass som hindrer innsyn
- Det er mange som ønsker seg glass som hindrer innsyn, men ikke utsyn. Til dette bruker vi ornament-glass som finnes i forskjellige farger og mønstre. Disse glassene er diffuse; de slipper inn lys men hindrer innsynet. De mest vanlige er cotswold-glass som hindrer innsynet som et resultat av en ruglete overflate, mens frostet glass er matt. Ornament tilfører et rom noe ekstra ved å kombinere design og funskjon.
Fordel: Hindrer innsyn, men ikke lys
Anbefales: I rom hvor det ønskes hindret innsyn